Eskilstuna Ölkultur

Ett gäng med fyra bryggare; Arto Ukura, Kauko ”Kakan” Lakanen, Thomas Humbla och Bosse Gustafsson samt Skogstorpsbon Ander Olsson möttes på Svenska mästerskapen i hembryggning. Alla hade samma intresse för ölkultur och närde en dröm om att ge Eskilstuna ett bryggeri igen.

Startskottet för samarbetet blev att ett litet hus centralt i Eskilstuna blev möjlig att hyra. Inom några veckor hade tillståndsfrågor lösts, huset inretts med bar, bord och stolar och öl köpts in. Föreningspuben Eskilstuna Ölkultur stod klar att ta emot gäster lagom till jul 2003.

Satsningen visade sig gå hem. Eskilstunaborna fick ett 50-tal ölsorter från hela världen att pröva. Puben var trevlig med musik, poetry slam, armbrytning, trav, ölprovning, Oktoberfester, mycket prat och umgänge. Inte minst den trevliga utemiljön med gräs, äppelträd, bord och bänkar bidrog till trivsam stämning. Antalet medlemmar steg från den allra närmaste vänkretsen till över 700 vid årsskiftet 2007/2008. Överskottet från försäljning kunde hösten 2005 användas som tillskott när Eskilstuna Ölkultur AB bildades. Föreningen fick 49 procent av aktierna och de fem grundarna köpte 51 procent.

Bolaget fick snabbt kontakt med ett företag som hade ett litet bryggverk stående. Där började bryggning i liten skala med gott resultat. Efterfrågan var stor. Kunderna kom till bolaget nästan utan marknadsföring. Sundbyholms slott och Munktellmuséet kan slåss om äran att vara bolagets första företagskunder. Skogstorps Goifs Oktoberfest hösten 2006 och Blacksmith Bluesfestival sommaren 2007 serverade också öl från Eskilstuna Ölkultur.

Puben började bli ”urvuxen”, bryggeriet likaså. Vi såg oss om efter större lokal för puben och en lokal för ett eget bryggeri. Sommaren 2007 fick vi en första kontakt med Kommunfastigheter som äger före detta Vapentekniska museet på Faktoriholmarna mitt i Eskilstuna. Lokalen var fantastisk, miljön var perfekt, kanske kunde det bli Sveriges första pubbryggeri. Men det skulle kosta stora pengar och enormt mycket gratis arbete – skulle vi våga satsa?
 Styrelsen bestämde sig enhälligt den 10 december 2021 – Nu kör vi!

Några av dem som startade puben valde att stiga av i detta läge. I stället gjordes en nyemission med 100 aktier med nominellt värde 100 kronor som såldes för 2 500 kronor. Intresset var överväldigande, efter en dryg vecka var hela emissionen fulltecknad. Inte minst viktigt var att 30-40 aktieägare och medlemmar bestämde sig för att ställa upp och hjälpa till med målning, barpass, snickerier, arkitektritningar och en mängd andra uppgifter. 

Våren 2008 var en intensiv tid när ett 60-tal personer frivilligt arbetade för att iordningsställa lokalerna. I maj invigdes puben inklusive Eskilstunas vackraste uteservering nere vid ån. Medlemsantalet ökade kraftigt. Mitt i sommaren kom bryggverket från Kina. I september bryggdes den första ölen i eget bryggverk – en ale till Oktoberfesten.

Eskílstuna Ölkultur har däreter vårdat den unika kombinationen av företag och förening. Medlemstalet har legat stadigt runt 2 000 medlemmar. Aktiviteterna i puben har varit många, främst musik varannan helg, men också konstutställningar, årliga oktoberfester, ölresor både till ölestivaler i Sverige och till England, Tyskland och Belgien, egna festivaler och mycket mer.

Bryggeriepuben har också blivit en populöra mötesplats för företag, föreningar, offentliga organisationer och utländska besökare. Ölturism i samarbetet med hotell och restauranger har långsamt men säkert vuxit fram.

Bryggeriet har utvecklats och producerar 2011 drygt 60 000 liter öl. Bryggeriets profil är att ha en bred mångfald och har producerat närmare 40 olika sorters öl. Ölen säljs på många restauranger och pubar i Eskilstuna och runt om i landet. Under 2011 utvecklades samarbete med företaget Alambic som säljer och distribuerar ölen över hela landet.
Försäljningen på Eskilstunas tre Systembolaget har stadigt ökat. Där finns ett 20-tal av våra öl.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search