Grythyttans Bryggeri

Vi på Grythyttans Brygghus brinner för mat och dryck. Vi anser att öl är en underskattad måltidsdyck och vill jobba för att höja dess status som en självklar del på middagsbordet, oavsett om det kombineras med ett enkelt tilltugg gjort på överbliven potatis eller ölkokt oxkind till middagsbjudningen.

Vi använder vår breda och djupa kulinariska expertis när vi skapar vår öl för att säkerställa att den är lika fantastisk att avnjutas för sig själv, som i en del av en måltid.  Låt dig inspireras av några av våra favoritrecept på vår receptsida och hitta dina egna favoritkombinationer.


Brygghuset har anor från ett gammalt svagdrickabryggeri som förr fanns på orten. Bryggeriets grundare Charles Holmstrand föddes 1890 i byn Hammarn mellan Hällefors och Grythyttan. När Charles var 13 år flyttade han tillsammans med sin far till Kopparberg där han sedan fick arbete som snickare på ett möbelsnickeri. På 20-talet kunde Charles se hur de körde svagdricka med häst och vagn mellan Kopparberg och Grythyttan, det är en sträcka på cirka 5 mil. Han såg en affärsmöjlighet i detta och bestämde sig för att flytta till Hällefors och sadla om från Byggare till Bryggare. Han byggde bryggeriet själv och våren 1933 stod det klart.

Metoden man använde för att framställa svagdricka påminner mycket om den när man framställer starköl. Därför har huset ultimata förutsättningar för att starta ett modernt mikrobryggeri. Iskällaren där man lagrade svagdrickan har tjockt murade väggar med isolering som gör att man lätt kan renovera det till en modern lagerkällare. De gamla öppna jäskaren är intakta och kan användas vidare av fjärde generationens ägare. Malin och Johannes Holmstrand är delaktiga i återupplivandet av det gamla genuina bryggeriet som farfars far Charles grundade och byggde. Grythyttans Brygghus kommer hålla fast vid det traditionella och kvalitetstänkandet som Charles hade men samtidigt förena det med modern teknik och forskning.
ML

Info

Grundat: 2012
Var: Grythyttan
Grundare: Malin & Johannes Holmstrand