Jämtlands Bryggeri

Jämtlands bryggeri startades 1995 och i januari 1996 bryggdes det första ölet, President. Sedan dess har bryggeriet tagit fram många nya sorter och har idag hela tio olika sorter i sitt sortiment samt ett antal säsongsöl såsom de populära jul- och påskölen.

Jämtlands bryggeri ligger i Pilgrimstad, 3 mil sydost om Östersund. Orten har fått sitt namn efter pilgrimerna som på väg till Olav den heliges grav i Trondheim stannade vid pilgrimskällan och drack av det rena vattnet. Enligt sägnerna låg det fullt av kryckor runtom källan då pilgrimerna blev kvitt sina krämpor när de drack av vattnet.

Bryggeriet har idag en möjlig årsproduktion på cirka 700 000 liter öl. Det är Sveriges mest prisbelönta bryggeri och har sedan starten tagit hem totalt 132 medaljer på Stockholm Beer and Whisky Festival.

Jämtlands bryggeri ser kvalitet som grundstommen i produktionen. Råvarorna håller mycket hög standard och är utvalda för just våra ölsorter. Vi väljer noggrant ut malt, jäst och humle från hela världen för att alltid hålla högsta kvalitet. Malten kommer från Thomas Fawcett & Sons Ltd, Castleford, England. Detta prisbelönta och familjeägda mälteri har över 200 års erfarenhet av mältning. Mälteriet köper sitt korn efter noggranna analyser och urval. För våra överjästa öl (Ale och Porter) använder vi golvmältat vinterkorn. Malt gjort på vinterkorn ger ölet en rundare och mjukare smak och golvmältningen är en process som leder till högsta kvalitet på malten.
    Humlen som vi använder är också av yppersta kvalitet och noga utvald bland leverantörer från hela världen. Vi köper humlen från England, Tyskland, Slovenien och USA. Vattnet som ölet bryggs på kommer från den mytomspunna pilgrimskällan, där vattnet sägs ha helande egenskaper. 

En liten rubrik.

Var: Pilgrimstad
Grundat: 1995