U&ME; Beer

Det lilla bryggeriet drivs av ett niomanna stort kompisgäng från ett lika litet garage i sydvästra utkanten av Umeå. 

Hantverk i tillverkningen

Mäskningen sker stegvis med lokalt vatten från Umeå kommun. Under mäskningen tillåts en syrarast vid cirka plus 38 grader C. Processen går sedan igång igen och högsta temperatur vid mash out är plus 78 grader C. Värmen hjälper till att sänka vattnets pH värde. Mäskningen tar cirka två timmar och vörtkoket någon timme. Stamvörten kyls ner till cirka 20 grader C och förs direkt över till en 525 L tank där jäsningen kommer igång under natten. Nästa dag som är söndag fylls den andra bryggningens stamvört på samma tank.

Efter en vecka flyttas innehållet över till två separata tankar om 240 L och med flytten sker samtidigt den enda klarning som görs av ölet. Påminner om dekantering. U&Me öl är annars varken filtrerat eller pastöriserat och dess hållbarhet är minst fyra månader. En bryggning, inklusive rengöring tar mellan åtta till tio timmar och alla arbetspass är schemalagda mellan de nio vännerna som jobbar i garaget var tredje helg. 

Intervju med Göran Westberg

Om du bara fick dricka en öl resten av livet. Vilken skulle du välja? Egentligen helt omöjligt att svara på, men i längden tror jag man inte vill ha enbart ett extremöl utan kanske ett mer balanserat och lite neutralt öl. Om man nu bara får välja en sort alltså.

Har du någon favoritkombination mellan öl & mat? Vår Upa, Umeå pale ale, funkar otroligt bra med en holländsk ost som heter Prima Donna. Det var vår lokala delikatessbutik Duå som kom på kombinationen.

Berätta om ditt bästa ölminne? En femrättersmiddag med lika många belgiska öl på den fantastiska köpenhamnskrogen ”Den tatuerade änkan” är ett fint minne. Den vackra sommarkvällen och ett trevligt sällskap bidrog förstås till upplevelsen.

Berätta om ditt sämsta ölminne? Det skulle möjligtvis vara den första ölsats jag själv bryggde hemma. Det var tveksamt om man ens kunde kalla det för öl.

Vilken öltyp är din favorit? Smakrika ale som inte är alltför alkoholstarka.

Vilken ölresa är du sugen på att göra? Jag skulle gärna göra en ölresa i Kalifornien eller i någon annan del av USA.

När fick du idén att börja brygga öl? När jag av en tillfällighet upptäckte hembryggarvärlden på Internet. Just det att man lätt kunde beställa allt för att kunna göra ett helmaltsöl.

Vad har ni för mål/ vision/ dröm med bryggeriet? Vi är precis på gång att flytta till nya centralt belägna lokaler. Där ska vi både utöka produktionen och bygga upp en besöksverksamhet med visningar, provningar och andra event. Målet är att befästa vår ställning i Umeå och att göra vårt öl känt både i Norrland och i övriga landet.

Vad är det allra bästa med att brygga öl? Att laborera med ingredienser och bryggteknik för att nå olika smaker.

Vad är det allra sämsta med att brygga öl? All rengöring och städ.

Hur kommer den pågående ”ölrevolutionen” i Sverige att utvecklas om fem eller tio år? Jag tror att den kommer att hålla i sig i några år till, för att sedan stagnera. Jag är inte helt säker på att alla nya bryggerier kommer att överleva på sikt. 

Ska starköl säljas av andra än Systembolaget? För oss vore det naturligtvis önskvärt med så kallad gårdsförsäljning.

Vilken öl skulle du ta med dig till en öde ö? Jag skulle ha med mig en vacker och intelligent kvinna till en öde ö och inte en öl.

Info

Var: Umeå
Grundat: 2011
Grundare: Benny Nohrén, Göran Westberg, Tomas Dahlström, Lars Nordström, Carl-Magnus Häggström, Mårten Almerud,
Hans Lerner, Kjell Lundgren, Håkan Burström

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search