World Smallest Brewery

Hur det började...
I augusti 2009 började jag min tjänst som kökschef på Malmö Opera, och tog med mig ett ganska stort intresse för öl. Eftersom det är min filosofi att göra så gott som allting själv i köket, har ölbryggande inte utgjort något undantag. Jag provsmakade ett äkta hembryggt öl för första gången den 30:e mars 2001, då jag och ett par vänner besökte Öresund Beer and Whiskey, en ölfestival som hölls i dåvarande mässområdet nere i hamnen. Det var en himmelskt god dubbelbock... Jag var fast –detta måste jag själv prova på! En liten tid senare stod jag och min kompis och blandade ihop en mäsk, lakade den, kokte den och jäste fram en alldeles anständig Pale Ale. Första halvåret bryggde vi runt tjugo brygder...

 

På Operagrillen saknades ett anständigt lättöl; Segerstad från Ölands Gårdsbryggeri, som vi haft tidigare, försvann när bryggeriet tvingades lägga ner verksamheten. Jag hade tidigare gjort svagdricka, och fått det att smaka anständigt, så i januari 2010 gjorde jag ett försök att brygga ett lättöl i köket på Operagrillen. Resultatet blev över förväntan –och Sopranen, som vi namngav vårt överjästa och välhumlade lättöl (1,4%!) till, bryggs fortfarande med samma recept som i premiärbrygden.

 

Sopranen blev ju bra, så varför inte brygga alla sorters öl? För att kunna brygga öl starkare än 2.25 volymprocent alkohol behöver man ett skatteupplag samt ansöka om att vara upplagshavare för nämnda skatteupplag; alkohol är hårt beskattat i Sverige och skatteverket vill att särskilda kriterier uppfylls så att inte alkoholen eller skattepengarna som genereras genom tillverkning av alkoholdryck hamnar i orätta händer. Under senvintern 2011 började vi samla ihop allt som behövdes för ansökan om skatteupplaget samt att vara upplagshavare, och i månadsskiftet april/maj fick vi vår ansökan godkänd. Genast bryggde jag en specialbrygd, till ett bröllop för en ölkännare som skulle hållas ett par veckor senare på Operagrillen.

 

Nu brygger vi så mycket vi hinner och följer alla möjliga infall; starka, svaga, torra, fruktiga, överjästa, underjästa, spontanjästa, smaksatta, rättframma, lättdruckna, svårdruckna... Det är kul att brygga, och det ska vara kul att komma till Operagrillen och prova sig fram till vad man tycker bäst om just nu –sortimentet varierar alltefter bryggarens lustar och humör!

 

/Alan Dougan, kökschef och bryggare på Operagrillen

 

Info

Var: Malmö
Grundat: 2012