Fjäderholmarnas bryggeri

Vi (Pelle Ågren och Andreas Willman) träffades när vi arbetade tillsammans inom dryckesindustrin under 2011. Vi insåg ganska snabbt att vi delade flera intressen, men framförallt intresset för craft beer. Vi hade på varsitt håll länge funderat på att brygga eget öl men aldrig riktigt kommit igång. Vi bestämde oss för att gå en nybörjarkurs för ölbryggareoch först då fick vi verkligen upp ögonen för vad hembryggning egentligen handlade om. Vi började brygga i Pelles farfars gamla garage ute på Värmdö med varierande framgång, åtminstone initialt. Vi ställde upp i SM i hembryggning och slutade på en 5:e plats i folkets val med vår APA. Självklart ville vi vinna, men eftersom detta var vår 8:e batch någonsin accepterade vi vår 5:e placering.

Vi, och flera vänner med oss, insåg ganska snart att vi föredrog vårt eget öl framför vissa kommersiella varumärken vilket fick oss att fundera över möjligheten att starta något eget.

Vi slog slå upp dörrarna till Fjäderholmarnas Bryggeri och Brewpub ute på Stora Fjäderholmen i maj 2014. Idén är att uppföra ett mikrobryggeri med integrerad pub, en så kallad BrewPub, vilket erbjuder besökaren möjligheten att provsmaka ölet på plats direkt ur öltankarna. Detta koncept är relativt ovanligt i Sverige idag och vi hoppas kunna ge våra besökare en annorlunda och unik upplevelse. Att lokalen är placerad ute på Fjäderholmarna, Stockholms första skärgårdsö, tror vi dessutom kommer addera till upplevelsen. Vi tycker också det är intressant att förenas med den sprithistorik som faktiskt funnits på ön sedan det berömda brännvinskriget under 1870 – 1880- talen. Att brygga öl anser vi vara ett hantverk (så kallad craft beer), vilket gör att vi passar bra in bland övriga näringsidkare på ön.

Vår ambition är att kunna erbjuda besökarna ett genuint och hantverksmässigt öl som troligtvis etsar sig fast i smakminnet ett tag. Vi kommer inte enbart inrikta oss mot privata besökare, utan också till företag och föreningar som är intresserade av en upplevelse i form av ölprovning och hantverket bakom ölbryggning.

Info

Grundat: 2014
Grundare: Pelle Ågren och Andreas Willman
Var: Fjäderholmarna