Monks Café

Monks i Stockholm har inte mindre än två bryggerier och sex restauranger.

 

Vi försöker ständigt förnya oss själva, vårt sortiment och vårt kontaktnät av bryggare i hela världen. Vi har sedan starten 2006 strävat efter att göra detsamma för utbudet av bra öl och vin i Stockholm. Med ca 1700 sorters öl, 150 sorters vin och uppåt 1000 sorters whisky utspridda bland våra restauranger har vi det mesta inom vin, whisky och öl, och utökar ständigt vårt sortiment med ännu fler sorter. Att vi har Stockholms enda bryggerier i direkt anslutning till restaurangerna ger oss frihet att experimentera med egna brygder, som våra gäster får ta del av.

 

Intervju med bryggare Charles Cassino

Om du bara fick dricka en öl resten av livet. Vilken skulle du välja?
En ren krispigt torr tysk pilsner med lagom klipp i beskan och lätta fräscha humletoner.  Det känns som den ölen man alltid kommer tillbaka till. Typ man börjar kvällen med den och även avslutar med.

Har du någon favoritkombination mellan öl & mat?
Nej inte egentligen. Är nog beredd att testa det mesta. Men det mest spännande jag testat var Duchess de Bourgogne tillsammans med inlagd sill...

Berätta om ditt bästa ölminne?
Bästa ölminnet är nog en resa genom norra Frankrike och södra Belgien för många år sedan då vi zickzackade oss fram över gränsen mellan dom två länderna under två veckor och träffade på en hysterisk massa öl som man aldrig testat förut. Det var då jag tex lärde mig uppskatta lambic.

Berätta om ditt sämsta ölminne?
Sämsta och på sitt sätt mest lärorika var nog när jag kom hem efter en vecka i London och faktiskt lärt mig uppskatta engelsk öl. Jag var förvisso  tvungen att beställa en pint bitter för att svälja ner en halvpint med Guiness. I London alltså, det var det positiva. Det otäcka var när jag kom hem och då beställde en stor stark av gammal vana. Det var riktigt otäckt svinkall, stickig och sjukt mycket kolsyra. Blev tvungen att be om ett tomt glas och hälla ölen fram å tillbaka för att bli av med kolsyran. Samt att få den lite tempererad.  Låter nördigt, men det står jag för (c:

Vilken öltyp är din favorit?
Amerikansk lager, ja om jag nu får uttala mig som processnörd. Att brygga så rent å snyggt att ingenting blir kvar är en konst.
I övrigt gillar jag i princip allt. Tycker att en ölkväll ska vara som en middag. Att man dricker olika öl vid olika tillfällen.

Vilken ölresa är du sugen på att göra?
USA, även av mycket av deras öl finns här redan. Men att testa pinfärsk IPA/Pale Ale vore ett nöje. Samt att självklart testa deras tolkningar av klassiska europeiska ölstilar.  Självklart även dom färska och inte från någon dammig hylla.

När fick du idén att börja brygga öl?
1994 efter att jag hade besökt Vin och sprithistoriska museet i Stockholm där ett glatt gäng hembryggare hade en temakväll om hembryggning. Anmälde mig sedan snabbt till en kurs i hembryggning hos Svenska Hembryggareföreningen. Kursen hölls hos det anrika Högbergs Bryggkollektiv där det visade sig finnas en plats ledig som jag snabbt hoppade på.

Vad har ni för mål/ vision/ dröm med bryggeriet?
Målet med Monks Breweries är att sprida ölkultur  i alla dess former. Främst genom bryggevent och bryggkurser, riktat både till blivande hembryggare och vanliga ölkonsumenter som vill lära sig mer om öl. Mer ett upplevelsecenter än ett bryggeri kanske.

Vad är det allra bästa med att brygga öl?
Efter att ha korrigerat frågan till "Vad är det allra bästa med att brygga öl på Monks Cafe & Brewery?" skulle jag säga den totala friheten i att inte vara låst till att producera enbart storsäljande lager eller liknande. Utan att kunna ta ut svängarna ordentligt.  Eller som vi säger "Det gäller att brygga utanför (jäs)tanken! "


Vad är det allra sämsta med att brygga öl?
Att man måste sporra sig att just brygga nyskapande, ja om det nu skulle vara dåligt.

Hur kommer den pågående ”ölrevolutionen” i Sverige att utvecklas om fem eller tio år? 
En hyfsat komplex fråga. Men Jag tror att det kommer att komma fler småbryggerier närmaste 3 åren. Alltså väldigt små, som kan drivas på i princp hobbybasis. Dom stora kommer förmodligen att bli större. Sedan vore det konstigt om inte några av dom stora eller mellanstora småbryggerierna skulle bli uppköpta av någon av dom riktigt stora. 

Tittar man på ölstilar så tror jag att det folk nu kallar för IPA trend  mer har gått  över i en folkrörelse. Det finns fortfarande väldigt många även i storstäderna som inte hittat IPAn ännu.

Nästa steg i den utvecklingen tror jag blir att bryggerierna som pumpar IPA kommer att satsa mer på balanserad IPA för att konsumenterna efterfrågar det samt för att få humlen man har på lagret skall räcka längre och användas mer ekonomiskt nu i humlebristens tidevarv. 

Ska starköl säljas av andra än Systembolaget?
Ja om det inte skulle påverka monopolet. Vilket det självklart skulle göra, så med andra ord nej. Vi är tex ett bryggeri som skulle kunna tjäna på att sälja öl direkt till slutkund. Men risken är att om monopolet försvann så skulle det påverka dom som vuxit sig stora och kunna expandera tack vare Systembolaget.

Vilken öl skulle du ta med dig till en öde ö?
Ja det skulle väl vara den där backen med Tysk pilsner i så fall.

Info

Grundat: 2008

Var: Stockholm