St Eriks Bryggeri

Det återuppväckta prestigenamnet S:t Eriks – med anor från 1859 – ägs av stockholmsbaserade ölimportören Galatea – och dryckerna skapas av en av landets skickligaste bryggare, Jessica Heidrich.

Bryggeriet var tidigare ett så kallat fantombryggeri men brygger sedan ett par år på eget bryggverk i Arlandastad. Trots den egna utrustningen har Jessica dock fortsatt att samarbeta med olika spännande bryggerier världen över. 

S:t Eriks är under Jessica Heidrichs motto ”Kärlek och humle” och Galateas kärleksfulla omsorg om märket både en hyllning till Stockholms stolta öltradition och till ölets kvalitéer som modern kulturdryck.

Historia
Från att först ha varit i Münchenbryggeriets ägo och senare Pripps och Carlsbergs, förvärvade Galatea rättigheterna till det gamla anrika namnet S:t Eriks år 2001 (St: Eriks var Stockhols största bryggeri vid sekelskiftet 1900).

Under flera års tid närde Torbjörn Sundwall en dröm om att återuppliva det historiska prestigenamnet. Genom en slump korsades Sundwalls och bryggarstjärnan Jessica Heidrichs vägar våren 2009 – öltycke och planer uppstod. Åtskilliga möten senare resulterade i att Heidrich anlitades som projektledare för en återlansering av S:t Eriks.

Projektet skulle syfta till att hylla Stockholms ölhistoria, genom att tillverka det finast möjliga ölet av vår tid under stadens märke. Modellen för att uppnå målet var att låta Jessica få utlopp för sin stora bryggar- och receptkunnighet i craft beer-genren. 

Under sitt motto Kärlek & Humle – ”öl som är stostadssnygg men ändå busig”, ville Jessica tilltala både krävande ölentusiaster och mindre erfarna ölsmakare med traditionellt hantverk och modern experimentlusta. Det har också lagts ner känsligt arbete på design och byggandet av det nygamla varumärket. Flaskorna är till exempel formgivna i samarbete med varumärkesdesignern och typografen Mattias Brodén på The Division.

 

 

Info

Grundat: 2009
Var: Stockholm (Arlandastad)