Underjästa öltyper

Tjeckisk pilsner
Den allra första pilsnern bryggdes i den Tjeckiska staden Plzen (uttalas pilsen) år 1842. Det är ett ljust lageröl med tydlig humlighet i både doft och smak samt med viss karamellighet och restsötma. En förutsättning för öltypens uppkomst är det extremt mjuka vatten som staden Pilsen har vilket möjliggjorde ovanligt stora humlemängder. Alkoholstyrka på 4,5 – 5,5 procent. Exempel: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Gambrinus.

 

Märzen/ Oktoberfestöl
Ett tyskt halvmörkt lageröl som traditionellt bryggdes i mars för att sedan lagras över sommaren och vara klart i mitten av september då diverse skördefester arrangerades. Den gigantiska Oktoberfesten i München var ursprungligen en bröllopsfest men ägde rum under denna tid och därför har öltypen även fått namnet Oktoberfestbier. Smaken skall domineras av en maltig brödighet. Alkoholstyrka på 5 -6 procent.

 

Schwarzbier
Ett annat tyskt lageröl som gjorts rejält mörk med hjälp av svartmalt eller rostat korn. Smaken får därmed tydligt rostade toner. Alkoholstyrkan är som en vanlig tysk lager, 4,5 – 5,5 procent.

 

Californa Common
Öltyp som uppfanns i San Fransisco av bryggeriet Anchor steam, därför går öltypen också under namnet steam beer. Öltypen är en blandning av ale och lager. Den jäses med lagerjäst, men vid aletemperatur. Sedan lagras den precis som vanlig lager vilket gör att den typiska fruktigheten som finns hos ale tonas ner. Alkoholstyrkan ligger på 4,5 – 5,5 %. Exempel: Anchor Steam Beer.

 

Bock
Är ett tyskt lageröl med kraftig maltighet och påtaglig alkoholsmak. Alkoholstyrkan ligger på 6 - 7,5 procent. Den har en kraftigare storebror vid namn dubbelbock samt en ännu starkare kusin vid namn eisbock.